دغدغه های مدیران منابع انسانی

مسافت جغرافیایی و پراکندگی نیروها

زمانی که سایت های کاری دارای پراکندگی موقعیتی هستند و امکان برقراری ارتباط سخت و دشوار می نماید، وحدت رویه و اخذ تصمیماتی که همه را پوشش دهد بسیار دشوار است. این مسئله بواسطه وجود ابزارها و مکانیزم های ارتباطی همچون تله کنفرانس، کنفرانس ویدئویی و ... تا حدودی مرتفع گشته، اما باز هم این پراکندگی مانعی بر سر راه شناخت و اخذ تصمیمات کلی و درست، در خصوص نیروی انسانی و افرادی است که عهده دار تحقق خواسته ها و اهداف سازمان هستند.

چندفرهنگی بودن افراد و شناسایی خرده فرهنگ ها

زمانی که صحبت پراکندگی نیروی کار در سراسر کشور و حتی در سایر کشورها مطرح است، شناخت خرده فرهنگ ها و هنجارهای آنان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این مسئله در بسیاری از استراتژی ها و عملکردهای منابع انسانی نمود بارزی دارد، برای مثال یافتن نیروی انسانی کارآمد خانم، در محیط هایی که هنوز بحث اشتغال خانم ها با چالش ها و موانع متعددی همراه است، نیازمند اخذ تدابیر اقتضایی و نه کلی است تا شاید به تحقق خواسته ها در مرتفع کردن این چالش بیانجامد.

تضادهای طبقاتی پرسنل به لحاظ تحصیلی/ شغلی/ درآمدی

برای تصمیمات انگیزشی نگاه به طیف مخاطبان و ویژگی های خاص هر گروه از آنان اهمیت زیادی دارد، چرا که نمی توان با ابزار انگیزشی یکسان، نیروی کار معمولی با سطح درآمد نازل را به همراه مهندسان و متخصصان به یک میزان ترغیب کرد و هر یک نیازمند ابزار و شرایط خاص خود هستند. این مسئله در مورد برگزاری جلسات، آموزش ها و فراهم سازی کانال های ارتباطی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

تعدد لایه های سازمانی

این مسئله می تواند گرفتن بازخوردهای مستقیم را از لایه های زیرین سازمان دچار خدشه سازد. هر چند فراهم کردن کانال های ارتباطی و مکانیزم های بازخوردگیری مستقیم، می تواند به رفع این مسئله کمک شایانی نماید اما انتقال موضوعات و مشکلات کاری لایه های مختلف سازمان، به شکل درست و بدور از حب و بغض های مسئولین و مافوق ها، مسئله بسیار مهمی است که نمی توان از آن چشم پوشی کرد. این مسئله در فرایندهای ارزیابی عملکرد و دریافت انتقادات و پیشنهادات سازمان نیز، به وضوح قابل مشاهده است.

سازمان های مترادف و رقبای زیاد در حوزه فعالیت سازمان

زمانی که انحصاری در کار نیست و رقابت حالت فشرده و شدیدی پیدا می کند، چالش های منابع انسانی نیز بخصوص در حیطه های جذب و نگهداشت بیشتر و شدیدتر می شود. بویژه در وضعیتی که رقابت مبتنی بر اخلاق نیست و تعهد نیز از سوی پرسنل، به واسطه مشکلات معیشتی و مالی به مانند گذشته پررنگ نمی باشد، این مسئله بسیار جدی دنبال می شود. بحث هدهانتینگ نیز که در این شرایط، تنها نیروهای تلنت را نشانه نمی گیرد و رقبا برای تخریب یکدیگر، روی تمامی نفرات (به صرف کار کردن در شرکت رقیب) تمرکز می کنند، داغ تر از هر زمانی است. این موضوع بحث پایبندی افراد به اخلاق حرفه ای، امانت داری اطلاعات و آمار در اختیار و بسیاری از موارد دیگر را نیز تحت الشعاع قرار می دهد.

عدم همراهی و حمایت سایر زیر ساخت ها و سیستم ها از منابع انسانی

بدترین شکل مبارزه و فعالیت در عرصه منابع انسانی زمانی است که دیگران درک درستی از این حوزه نداشته و به سنگ اندازی و مانع تراشی مداوم بر سر راه برنامه ها و اهداف منابع انسانی متمرکز می شوند. در این راستا تصمیمات زیادی به دلیل عدم همراهی سایرین، بر زمین می ماند و پرسنل چشم انتظار حرکات و فعالیت های منابع انسانی برای بهبود وضعیت ذینفعان، می مانند.

جزایر متعدد کاری و بی توجهی به نگرش سیستمی در سازمان

زمانی که هر کسی از ظن خود به انجام امور می پردازد و کمترین توجهی به خواسته های دیگران ندارد، منسجم کردن فعالیت ها و همراستا کردن آن ها، معضل بزرگی بوجود می آورد و این مسئله بسیاری از تصمیمات منابع انسانی را با کندی و تعلل مواجه می سازد.

مقاومت های زیاد پرسنل کلیدی قدیمی، بر سر راه تغییرات سازمانی

اصلی ترین خواسته منابع انسانی همراهی و اجابت موضوعات از سوی سایرین، بخصوص عناصر کلیدی سازمان می باشد و زمانی که این امر محقق نشود، تغییرات سازمان بسیار کند اتفاق می افتد و یا عملاً دچار وقفه می شود.

عدم شفافیت در سایر حوزه های کاری

بحث شریک استراتژیک سازمان شدن منابع انسانی، بحث پیچیده و در عین حال قابل تأملی است اما در همین مقطع اگر سازمان ها و سایر واحدها، منابع انسانی را محرم خود تلقی کرده و اطلاعات شفاف و درستی در اختیار وی قرار دهند می توانند شاهد تحولات و تغییرات مثبتی، مبتنی بر اطلاعات و آمارهای دقیق باشند. اما زمانی که منابع انسانی برای مثال در مورد اهداف فروش و برنامه های تحقیق و توسعه سازمان و ... اطلاعات مورد نیاز را کسب نکند، بدون شک در چرخه تغییرات مات و مبهوت و به شکل منفعل، پیش می رود و نمی تواند کارکرد خود را ایفا کند و منشأ اثر باشد. 

ایوب اسماعیلی
منبع:سایت آفتاب
 
Share
 
دوره های آموزشی
دوره های مدیریت پروژه  دوره های مدیریت پروژه
مدیریت بازاریابی
دوره های مدیریت بازاریابی  دوره های مدیریت بازاریابی
مدیریت مالی
دوره های مدیریت مالی  دوره های مدیریت مالی
مدیریت دانش
دوره های مدیریت دانش  دوره های مدیریت دانش
مدیریت منابع انسانی
دوره های مدیریت منابع انسانی  دوره های مدیریت منابع انسانی
مدیریت نگهداری و تعمیرات
دوره های مدیریت نگهداری و تعمیرات  دوره های مدیریت نگهداری و تعمیرات
مدیریت تولید،بهره وری و کیفیت
دوره های مدیریت تولید،بهره وری و کیفیت  دوره های مدیریت تولید،بهره وری و کیفیت
صفحه اصلی    .    درباره ما 
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت نزد بنیان محفوظ می باشد .
طراحی سایت  و بهینه سازی : ایران طراح