به کارگیری سیستم نگهداری و تعمیراتِ خاصِ یک سازمان، میتواند نقش بسیار زیادی را در کاهش قیمت تمام شده محصول نهایی ایفا نماید. اما این تأثیرات تنها محدود به هزینه نبوده و در سرعت ارائه محصول در کل زنجیره تامین، کیفیت محصول، قابلیت اطمینان، چابکی سازمان و عواملی از این دست نیز تأثیرات خاص خود را خواهد داشت که هر یک از آنها محلی از تامل خواهد بود. از این رو میتوان به نقش مهم و تأثیر گذار استراتژیهای مختلف نگهداری و تعمیرات بر روی کسب و کار یک بنگاه اقتصادی پی برد.
در صورتی که تمامی فعالیتها و عملیات نگهداری در قالب یک سیستم تعریف شود، موجب فعالیت و کار بی وقفه ماشین آلات و دستگاه در سیستم با کمترین هزینه مصرفی و تعمیراتی است.
تعمیرات و نگهداری ماشین آلات و دستگاه ها،با توجه به استهلاک و فرسایش مداوم آنها، بخش عمده ای از هزینه های تولید را در یک مجموعه صنعتی در بر می گیرد .این هزینه، بسته به نوع صنعت،15 الی 60 درصد هزینه تولید را شامل می شود . حال آنکه بنا به تحقیقات صورت گرفته ،یک سوم هزینه های نگهداری و تعمیرات،مربوط به فعالیتهای غیر ضروری در حوزه نگهداری و تعمیرات میباشد این در حالی است که صنایع آمریکا سالانه حدود ۲۰۰ بیلیون دلار برای نگهداری و تعمیرات تجهیزات خود هزینه مینمایند. این بدان معنی است که مدیریت صحیح فرآیند نگهداری و تعمیرات، سالانه، ۶۰ بیلیون دلار صرفه جویی در این حوزه را به همراه خواهد داشت. ژاپنیها با درک اهمیت ویژهای که در مدیریت فرآیند نگهداری و تعمیرات در سیستمهای تولیدی احساس میکردند، اقدام به طراحی سیستمهای مختلف نگهداری و تعمیرات، از جمله TPM نمودند و آن را به عنوان یکی از زیر سیستمهای سه گانه تولید ناب به جهان معرفی نمودند.
همان طور که می دانیم ، فرسایش و خرابی قطعات یک ماشین خصوصا قطعات متحرک ، اجتناب ناپذیر است و نیاز به تعمیر و یا تعویض دارند حتی مواد مصرفی مثل روغن ها و یا گریسها پس از مدتی خاصیت اصلی و کاربری خود را از دست داده و احتایج به تعویض دارند و سرویس و تعمیر منظم، موجب حفظ وضعیت ماشین در شرایط کاری و عملیاتی است
انجام عمليات تعميراتي پس از وقوع شكستگي و خرابي در ماشين آلات موجب توقف عمليات توليدي مي گردد.که زيانها و هزینه ناشي از این توقف بمراتب بيشتر از تعمير ماشين آلات مربوطه مي باشد.
در نتیجه ايجاد سيستمي كه بتواند از شكستگي و خرابي ماشين آلات جلوگیری کند لازم و ضروری است. این سیستم علاوه بر افزایش راندمان تولیدی دستگاه، باعث کاهش زیانهای ناشی از توقف کار ، به حداقل ممکن می شود. اساس این سیستم را می توان حول 3 محور اصلی طراحی نمود :
1- بررسی وضعيت اوليه و شرایط محیطی و کاری دستگاه ها
2- نحوه و کیفیت اجرای عمليات تعميراتي
3- بررسي كاملي در مورد نظرات كارخانه سازنده دستگاه ها
هدف اصلي از ايجاد يك سيستم صحيح تعميرات و نگهداري عبارتست از :
-
رفع نواقص و معايب جزئي قبل از نیاز به تعميرات كلي.
-
جلو گيري از افزایش اثرات عيوب و نواقص و توسعه آن در کل مجموعه.
-
افزایش طول عمر تجهیزات و در نتیجه صرفه جويي در خريد تجهیزات جديد.
-
كاهش توقف تولید و جلوگيري از زيانهاي ناشي از وقفه دركار.
-
افزایش راندمان و بازده کاری ،متخصصین قسمت نصب و تعميرات
-
كاهش تعميرات كلي و تكراری و غیر ضرور که باعث صرفه جویی در نیرو کار و سرمایه های انسانی سازمان می گردد.
-
كاهش درمصرف لوازم يدكي و تقليل هزينه مربوطه.
-
تشخيص نوع عملكرد ماشين آلات و تعيين هزينه هاي تعميراتي مربوطه به منظور تصميم گيري در مورد تهيه و انتخاب ماشينهاي جديد.
-
افزايش راندمان توليدي ماشين آلات و كاهش هزينه هاي توليد.
انواع سیستم های نت :
در بررسی تئوری سیستم های نگهداری به این نتیجه میرسیم که هر کدام از آنها دارای فرایند مختص به خود هستند، که با وجود تشابهات کمی که دارند دارای اختلافات زیادی در ماهیت عملیاتی و اجرایی دارند. در حالت کلی 4 تئوری مختلف در سیستم های نگهداری مطرح می باشد.
1-نگهداری و تعمیرات پس از کار افتادگی دستگاه Break Down Maintenance (BM)
2-پیشگیرانه : نگهداری براساس زمان ثابت Preventing Maintenance(PVM)
3-پیش بینانه : نگهداری براساس پایش وضعیت دستگاه PredictiveMaintennce (PDM)
4- نگهداری پیش گستر Proactive Maintenance (PAM)
|